
رسوایی تمام عیار واکسن داخلی از زبان مقامات و رسانههای حکومت. پس از نمایش واکسنکوبی روز سهشنبه که موجبات تمسخر مردم شد، امروز روحانی به روی صحنه آمد. روحانی امروز سخنانی بر زبان راند که به خوبی بیانگر بیاعتمادی مردم نسبت به حکومت و یک رسوایی تمام عیار برای این نمایشها بود.
سخنان متناقض روحانی
روحانی گفت: یکی میگوید آقا واکسن داخلی اصلاً ارزش ندارد. اصلاً بیخودی هست. حالا یک تعبیرهایی میکنند من نمیخواهم بگویم. این واکسنی که امروز شروع کردیم هیچکس نمیتواند بگوید چند ماه طول میکشد. ممکن است شش ماه دیگر طول بکشد، هفت ما طول بکشد.
بحث میشود راجع به اینکه آقا واکسن ما از خارج وارد کنیم یا از داخل بسازیم؟ این چه حرفیست؟! اگر یک واکسنی امروز آماده است و ما میتوانیم خریداری کنیم، دو هفته یا سه هفته دیگر تزریق را شروع بکنیم تردید نباید بکنیم.
این چه بحثی هست. بله اگر یک چیزی رسیدیم به خودکفایی کامل رسیدیم نیاز نبود آن وقت درست است. اگر نیاز نبود چرا از خارج وارد کنیم. ولی زمانی که هنوز راه مشخص نیست. هیچکس نمیداند این واکسنی که ما امروز شروع کردیم یک مرحله جدید در ایران آن روزی که میتوانیم با این واکسن، واکسیناسیون در سطح وسیع در کشور شروع کنیم چند ماه دیگر طول دارد. هیچکس نمیتواند بگوید ممکن است شش ماه دیگر طول بکشد. ممکن است هفت ماه دیگر طول بکشد. ما که نمیدانیم اگر یک واکسنی امروز آماده است و ما میتوانیم خریداری کنیم و بیاوریم دو هفته دیگه، سه هفته دیگه تزریق را شروع بکنیم تردید نباید بکنیم. یعنی ما تردید نمیکنیم. البته دولت تردید نمیکند در این مسائل من میخواهم بگویم این مباحث مباحث نادرستی است. یکی میگوید آقا واکسن داخلی اصلاً ارزش ندارد اصلاً بیخودی هست حالا یک تعبیرهایی میکنند، من نمیخواهم بگویم. نه آقا چرا این حرف را میزنیم. ما معیار ما وزارت بهداشت و درمان ماست.
سخنگوی روحانی
از طرف دیگر سخنگوی دولت روحانی هم در پاسخ به رگبار سؤالات درباره نگرانی مردم از چپاول و اختصاص واکسن به ارگانهای حکومتی گفت: تعابیری مثل سلطان واکسنها به کار برده میشود، دولت خود را گرفتار قطبسازیهای کاذب خرید و تولید نخواهد کرد. او همین طور در مورد نگرانیهای مردم در مورد توزیع واکسن بین مقامات حکومتی مورد سوال قرار گرفت:
ربیعی: اولاً بهطور قطع مسئولیت اولویتبندی، توزیع اولویتبندی، توزیع و واکسیناسیون برعهده وزارت بهداشت است. نکاتی بود من چند نکته را عرض کنم. اولاً همین تعابیری مثل سلطان واکسنها که به کار بردید یک سری تعابیری من ببینم دارد الآن بکار برده میشود. دولت ما به هیچوجه خودمان را درگیر و گرفتار قطبسازیهای کاذب خرید و تولید نکردیم و نخواهیم کرد. چند وقت است شروع شده یک دوقطبیسازی بیثمر. خرید یا تولید. یکی بحث میکند آقا ما چه نیازی به خرید داریم. چنین نیازی به فلان داریم. یک بحثی بگویند آقا اینها تولیدشان، من بهنظرم اولین اشکال که دارد مطرح میشود. در این زمینه بین خرید و تولید یک اشکال هر دو طرف مسائلشان را نادرست دارند بیان میکنند.
نمکی وزیر بهداشت ۹دی گفت: «متأسفانه رسانههای بیگانه و معاند در شیپور تشکیک میدمند. تمام قدرت رسانهای خودشان را برای تخریب دستآوردهای نظام به کار میگیرند… علاوه بر تحریمها، گرفتار نوعی خباثت رسانهای هم هستیم. تا یک دستاورد بزرگ در کشورمان خلق میشود، بلافاصله میزگردها، پنلها و بحثهای آنچنانی در رسانههای بیگانه و معاند تشکیل میشود که میخواهند در مردم، تشکیک ایجاد کنند».
انعکاس رسوایی واکسن کرونا در رسانههای حکومت
همدلی نوشت: «تست انسانی واکسن ایرانی کرونا در حالی انجام گرفت که چند روز پیش ۱۶۷داروساز در نامهیی به محمدرضا شانهساز، رئیس سازمان غذا و دارو، مطالعات بالینی برای تولید واکسن کرونا را «در حد یک شوخی» خواندند.
روزنامه همدلی در جای دیگر میپرسد؛ چه لزومی داشت آغاز مرحله کارآزمایی بالینی را که خودش جزو مراحل تحقیق محسوب میشود، با این همه سر و صدا و در مقابل دوربینهای تلویزیونی و البته حضور وزیر بهداشت برگزار کنند؟ این میزان از تبلیغ رسانهیی با حضور دوربینهای تلویزیونی برای مرحله کارآزمایی بالینی نیست. بلکه برای پایان این مرحله است. آیا با این روش برخورد و تبلیغ واکسن در مرحله کارآزمایی بالینی، واکسن ایرانی کرونا جرأت میکند که نتیجه منفی داشته باشد؟ یا تحت هر شرایطی باید به نتیجه مثبت برسد؟ نتیجه اشتباهات در مواجهه شکلی با واکسن کرونای ایرانی سبب میشود با تردید و شبهه مواجه شود».
افتخار ملی به تحقیر ملی بدل شد
کیهان نوشت: «برخی جریانهای رسانهیی تلاش کردند «افتخار ملی» را به «تحقیر ملی» بدل کنند! این اتفاق… به احتمال زیاد طی روزهای آینده شبکههای ماهوارهیی و مجازی دشمن، این خط خبری را به اشکال مختلف دنبال خواهند کرد. اگر احیاناً اتفاق ناخوشایندی حین تست این واکسن رخ بدهد (که امری طبیعی هم هست)، آن را برجسته کرده و علیه آن موضعگیری خواهند کرد».
روزنامه حکومتی شرق ۱۰دی نوشت: «روحانی گفت که «برای وارد کردن واکسن کرونا جای هیچ نگرانی نیست». درحالیکه قضیه دلشوره اجتماعی به این سادگیها نیست. در همین هفته گذشته، انتقاد کارشناسان مستقل در امر بهداشت شروع شد. کاربران ایرانی هم، یک توفان توئیتری راه انداختند که عنوان هشتگ آن بود «واکسن بخرید». یک صدای واحد شنیده شده که از مسئولان خواستهاند برای مقابله با کرونا، شعارها را کنار بگذارند».
جوانههای اضطراب
این منبع حکومتی افزود: «زمزمه پنهانکاری و شایعهسازی در لایههای اجتماعی به باز تولید میرسد. همین میتواند جوانههای ناخواسته اضطراب و ترس عمومی را سبب شود. (همچنین) اختلافات درون دستگاهها، موجب خدشهپذیری این اعتماد است».
روزنامه همدلی ۱۰دی نوشت: «یکی دو روز قبل از تست واکسن کرونا ایرانی خبر اهدای ۱۵۰هزار دوز واکسن فایزر از سوی خیرین در خارج از کشور بر تارنمای رسانهها قرار گرفت. همزمانی این دو خبر برای برخی پرسشهایی را ایجاد کرده است. از این قبیل: آیا سازمان بهداشت جهانی بر جزئیات تهیه واکسن ایرانی کرونا نظارت داشته است؟ واکسن فایزر اهدایی به دست چه کسانی میرسد؟ این واکسن با توجه به کمبود زیرساخت چگونه وارد و نگهداری میشود؟ آیا در انتخاب تزریق واکسن کرونا شرکت فایزر نیز گزینشی عمل میشود. این واکسن نیز مانند واکسن آنفلوآنزا که بهدست مجلسیها رسید، به دست مسئولان میرسد و واکسن ایرانی که کیفیت آن در هالهای از ابهام است، سهم مردم عادی میشود؟».
ظفرقندی: به فرض تولید واکسن خط تولید نداریم!
در همین حال ظفرقندی، رئیس سازمان نظام پزشکی به پوشالی بودن ادعای تولید واکسن داخلی اعتراف کرد: «مشکل عمده خط تولید داخلی واکسن است. یعنی واکسن دستگاه چاپ میخواهد که برای نیاز کشور در ابعاد چند میلیونی بهسرعت باید تهیه شود. ما این دستگاه را نداریم. برای وارد کردن دستگاه هم همان موانع خرید واکسن وجود دارد. بنابراین در جواب سؤال شما با این فرض که واکسن در اواخر بهار آماده میشود پیش نیازش واردات دستگاههایی است که برای تولید انبوه واکسن لازم است».
ظفرقندی درباره این ادعا که روند شیوع کرونا در ایران کاهشی است، گفت: «کماکان روند سینوسی شیوع اپیدمی به قوت خودش باقی است و تنها یک اقدام فوری میتواند سلامت و اقتصاد کشور را نجات دهد… واکسیناسیون تنها راه ایمنی جمعی است… ۱۶میلیون دوز واکسن که قرار است تهیه شود برای ۸ تا ۱۰میلیون نفر است. اگر واکسیناسیون ۵۰میلیونی را در یک بازه زمانی مشخص و محدود انجام ندهیم. فاصله طولانی بینشان بیفتد. زنجیره ویروس قطع نمیشود بلکه هم هزینه کردیم و هم فایدهای ندارد».